De klassieke gitaar in Indiase stijl

In deze video speelt John Kremer een improvisatie in Indiase raga stijl op gitaar. Wat daarvoor nodig is om het op de manier te doen zoals hij gedaan heeft is een andere stemming van de snaren op de gitaar dan de gebruikelijke gitaarstemming. Alle 6 de gitaarsnaren dienen namelijk samen (indien tegelijk aangeslagen) de grondtoon (SA) van de raga te vormen. Dit is niet het geval als de gitaar op de gebruikelijke manier gestemd is. Daarom de alternatieve stemming op de gitaar voor meditatieve muziek in raga stijl. Bovendien is de gitaar gestemd in de trilling van 432 Hz. De improvisatie die in de video hieronder te horen en te zien is is in Raga Hamsadhwani. Dit een nachtraga, die qua sfeer en gevoel het beste tot zijn recht komt tussen 21:00 en 24:00 uur. Na de gitaar volgt er nog een korte klankschaal-meditatie om het af te sluiten.

Mocht je zelf gitaar spelen en je bent geinteresseerd om zelf ook op deze wijze meditatief in Indiase stijl te leren spelen op je gitaar, dan is het mogelijk om daar les in te krijgen of indien er voldoende belangstellenden daarvoor zijn eventueel een workshopdag daarvoor op te zetten. Stuur daarvoor een mailtje naar j.kremer@hetnet.nl
Deze lessen of workshops zijn ook geschikt voor beginners die nog geen ervaring hebben met gitaarspelen en die uitsluitend op deze meditatieve manier gitaar willen leren spelen. Dus zowel voor beginners als gevorderden te volgen. All you need is a guitar.
   


 

Privacyverklaring van John Kremer

  English text:

 

Performed, composed, recorded and produced on the 24th of January 2019 by John Kremer. All rights reserved.

Foto by John Kremer. Copyright 2019 John Kremer.