JOHN KREMER

Live online

klankmeditatie concert

week 43

met bas-ocarina, alt-ocarina, intuitieve

zang, Seagull Merlin dulcimer, keyboard

en kanjira

===========================

Lieve mensen.


Het online klankmeditatie concert voor week 43, dat vanaf zondagochtend, 18 oktober online komt te staan, wordt deze keer opgebouwd met de bas-ocarina, de alt-ocarina, intuitieve zang, de Seagull Merlin dulcimer, keyboard en kanjira. Het concert begint met een alap-gedeelte (intro zonder ritme) op de bas-ocarina en de alt-ocarina alsmede stukjes zang (mantra "Om mani padme hum"), waarna een meditatief ritmisch gedeelte invalt dat de ocarina´s begeleidt. Ocarina´s zijn fluiten van aardewerk (klei) en hebben een sprookjesachtige klank. Ze worden tijdens dit concert op een manier bespeeld die aan India doet denken.
Het keyboard neemt het daarna over met een improvisatie in dezelfde stijl. Op het keyboard wordt tijdens dit concert een organsound gehanteerd. De ocarina en zang improvisaties worden gedragen door een grondtoon in de achtergrond in de F toon (in 432 Hz stemming), welke toon hoort bij het hartchakra en derhalve staat voor onvoorwaardelijk liefde, mededogen en meditatie.
Na het keyboard gedeelte neemt de kanjira het over. De kanjira is een kleine handdrum uit India. Op de kanjira kan men min of meer op een melodische manier spelen door het vel van het trommeltje in te drukken tijdens het spelen, waardoor de toon veranderd kan worden. Het typische van Indiase percussie-instrumenten is, dat zij een duidelijke toon bezitten waarin deze gestemd kunnen worden.
Als daarna de Seagull Merlin dulcimer het overneemt wordt de grondtoon veranderd naar Cis (in 432Hz stemming), welke weer een meer aardende werking heeft. Dit is zo omdat deze toon bekend staat als de toon van de kosmische trilling van de Aarde. De dulcimer is een 4-snarig gitaarachtig instrumentje, echter met een totaal andere klank. Alle 4 de snaren van de dulcimer zijn gestemd in Cis danwel Gis, waardoor als je alle snaren los aanstrijkt met het plectrum de grondtoon Cis hoorbaar is. Hierdoor is het mogelijk om de dulcimer op een manier te bespelen die lijkt op het bespelen van een Indiaas snareninstrument, zoals bijv. de sitar. Doordat er tamelijk veel ruimte tussen de snaren van de dulcimer zit kan men zelfs de toon van de snaren buigen naar een andere (halve) toon, waardoor ook een min of meer sitar-achtig effect kan ontstaan.
 
De dulcimer is afgestemd op de Cis toon, maar dan verlaagd naar een 432 Hz stemming. Deze stemming is o.a. in India heel gebruikelijk, in tegenstelling tot de 440 Hz stemming die wij tegenwoordig hier in het Westen kennen. De 432 Hz stemming heeft volgens velen die tegenwoordig in de klankhealing werkzaam zijn een heilzamere uitwerking in vergelijk tot de 440 Hz stemming. Dit is omdat de 432 Hz stemming meer in overeenstemming is met de kosmische trilling van de Aarde.
Deze Cis-toon, die iets lager ligt dan de Cis die wij hier in het Westen kennen, wordt in India meestal gebruikt als basistoon (SA) voor de sitar. Deze Cis basistoon wordt door John gebruikt voor de dulcimer.
 
Dit online concert, dat ongeveer 1/2 uur duurt, komt dus zondag, 18 oktober online te staan. De datum van het concert is fictief en het concert kan gedurende week 43 (van zondag, 18 oktober t/m zaterdag, 24 oktober) online beluisterd en bekeken worden.
 
Als je interesse hebt om het concert online te bekijken en beluisteren, stuur dan a.u.b. een mailtje naar:

j.kremer@hetnet.nl

Deelnamekosten om het concert te kunnen bekijken zijn Drie euro
(€ 3,--).
 
Als ik jouw aanmelding via e-mail heb ontvangen, dan stuur ik je een mailtje terug met het bankrekeningnummer waar je de betaling naar kunt overmaken.
Vervolgens stuur ik je dan een mailtje met de link die je gebruiken kunt om het concert te openen en te bekijken/beluisteren.
 
Het concert is intuitief geimproviseerd en ieder concert van John is derhalve anders. Het plan is om iedere zondag een nieuw concert online te zetten waar je je dan steeds weer opnieuw voor aan kunt melden tegen opnieuw betaling van € 3,--.


Lieve groetjes,

John Kremer

============================

FRAGMENTEN VAN ONLINE

KLANKMEDITATIE-CONCERTEN:

Ocarina´s week 22:


 Kanjira week 37:


Seagull Merlin dulcimer week 35:Privacyverklaring van John Kremer