JOHN KREMER

Live online

klankmeditatie concert

week 39

met bas-ocarina, sopraan-ocarina,

klassieke gitaar, intuitieve zang,

keyboard, klankschalen, gongs,

kanjira en sitarlier

===========================

Lieve mensen.


Het online klankmeditatie concert voor week 39, dat vanaf zondagochtend, 20 september online komt te staan, wordt deze keer opgebouwd met de bas-ocarina, de sopraan-ocarina, klassieke gitaar, intuitieve zang, keyboard, klankschalen, gongs, sitarlier en kanjira. Het eerste gedeelte bestaat voornamelijk uit een meditatieve improvisatie op de bas-ocarina, welke diepe tonen zal produceren tijdens dit concert. Er zal ook een stukje tussen zitten met de hoge tonen van de sopraan-ocarina. Ocarina´s zijn fluiten van aardewerk met een mysterieuze sprookjesachtige klank. Tijdens de ocarina-improvisatie is in de achtergrond de toon F (in 432Hz) hoorbaar. De F-toon staat energetisch in verbinding met het hartchakra, welk chakra onder andere staat voor mededogen en onvoorwaardelijke liefde. De intuitieve zang stukjes verbinden de overgang van het ene naar het andere instrument.
Na de ocarina´s volgt een stukje met gongs en klankschalen, waarna de keyboard het overneemt met een stukje dat qua klank in de buurt komt van het Indiase harmonium. Als daarna de gitaar het overneemt wordt de grondtoon veranderd naar Cis (in 432Hz), welke weer een meer aardende werking heeft. Dit is zo omdat deze toon bekend staat als de toon van de kosmische trilling van de Aarde.
Het concert zal worden afgesloten met een kort ritmisch stukje op de kanjira (een kleine handdrum uit India) om de aardende energie nog eens extra te versterken. 
 
De ocarina´s, gitaar en keyboard worden op een Oosterse manier bespeeld. De gitaar is tevens in een open stemming gezet, zodat als je alle snaren los aanslaat de grondtoon van de raga klinkt. Hierdoor is de gitaar min of meer als een Indiaas snaren-instrument te bespelen, maar blijft ze tevens haar Westerse klankkarakter behouden. Een interessante combinatie van klank. De sitarlier is helemaal in de grondtoon van de raga gestemd en wordt tussen de improvisaties door soms aangestreken. 
 
Snaarinstrumenten in het algemeen, zoals de gitaar en de sitarlier, vertegenwoordigen een groep instrumenten waarvan een zeer sterke heilzame werking uit gaat (mits op de juiste manier bespeeld). De Ganesh sitarlier wordt tijdens dit concert als drone-instrument gebruikt. Daarvoor zijn speciaal alle snaren in de grondtoon gestemd (SA en PA), zodat er een golf van klank ontstaat wanneer de vele snaren die dit prachtige instrument bezit van boven naar beneden (en andersom) worden aangeraakt.
 
De sitarlier en de gitaar zijn afgestemd op de Cis toon, maar dan verlaagd naar een 432 Hz stemming. Deze stemming is o.a. in India heel gebruikelijk, in tegenstelling tot de 440 Hz stemming die wij tegenwoordig hier in het Westen kennen. De 432 Hz stemming heeft volgens velen die tegenwoordig in de klankhealing werkzaam zijn een heilzamere uitwerking in vergelijk tot de 440 Hz stemming. Dit is omdat de 432 Hz stemming meer in overeenstemming is met de kosmische trilling van de Aarde.
Deze Cis-toon, die iets lager ligt dan de Cis die wij hier in het Westen kennen, wordt in India meestal gebruikt als basistoon (SA) voor de sitar. Deze Cis basistoon wordt door John gebruikt voor de sitarlier en de gitaar.
 
Dit online concert, dat ongeveer 1/2 uur duurt, komt dus zondag, 20 september online te staan. De datum van het concert is fictief en het concert kan gedurende week 39 (van zondag, 20 september t/m zaterdag, 26 september) online beluisterd en bekeken worden.
 
Als je interesse hebt om het concert online te bekijken en beluisteren, stuur dan a.u.b. een mailtje naar:

j.kremer@hetnet.nl

Deelnamekosten om het concert te kunnen bekijken zijn Drie euro
(€ 3,--).
 
Als ik jouw aanmelding via e-mail heb ontvangen, dan stuur ik je een mailtje terug met het bankrekeningnummer waar je de betaling naar kunt overmaken.
Vervolgens stuur ik je dan een mailtje met de link die je gebruiken kunt om het concert te openen en te bekijken/beluisteren.
 
Het concert is intuitief geimproviseerd en ieder concert van John is derhalve anders. Het plan is om iedere zondag een nieuw concert online te zetten waar je je dan steeds weer opnieuw voor aan kunt melden tegen opnieuw betaling van € 3,--.


Lieve groetjes,

John Kremer

============================

FRAGMENTEN VAN ONLINE

KLANKMEDITATIE-CONCERTEN:

Ocarina en intuitieve zang week 17:


 Kanjira week 37:


Klassieke gitaar week 36:Privacyverklaring van John Kremer